Robirohi

Estland

Robirohi är ett estniskt femmannaband som spelar bluegrass på diverse akustiska stränginstrument. Deras musik består av en blandning av gospel, folk och western swing i såväl fartfylld som lugnare tappning. Många sånger är översatta från engelska, medan andra är hämtade ur den estniska psalmboken. På repertoaren finns även traditionellt estniskt material. Texterna präglas av ett upplyftande och ljust budskap.

Många brukar fundera över varifrån bandnamnet Robirohi härstammar. Men det är sist och slutligen ganska enkelt. Robi är smeknamnet på den grundande bandmedlemmen Robert Kreutzwald, medan rohi betyder gräs på estniska, vilket givetvis är en anspelning på den genre de spelar: bluegrass.

Robirohi har spelat tillsammans sedan år 1995. De har hunnit ge ut åtta album och en DVD och gett otaliga konserter både hemma i Estland och i en mängd europeiska länder, såsom Finland, Sverige, Norge, Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Nordirland och Nederländerna. Även flera besök i bluegrassens hemland USA finns i bagaget. Och nu äntrar de alltså ABGN-scenen till allas vår glädje!

Bandet består av Robert Kreutzwald (gitarr, banjo och sång), Aivar Nurmik (mandolin, banjo och sång), Indrek Vainu (dobro, autoharp, gitarr och sång), Märt Silla (fiol och sång) och Jurgis Kazjava (kontrabas).